Bloggarkiv

tirsdag 18. september 2012

Smetteskjerf og votter


Plutselig kom høsten, og jeg måtte strikke skjerf og votter til frøkna i en fei. Jeg improviserte med litt restegarn, og laget et veldig enkelt sett i perlestrikk som de fleste kan klare å strikke. Jeg ble såpass fornøyd med resultatet, at jeg laget en oppskrift. Jeg lager vanligvis ikke strikkeoppskrifter, så jeg tar gjerne mot tilbakemeldinger slik at jeg kan gjøre forbedringer om noe er uklart.

Str: Baby
Pinne: 3,5
Garn: 50-60 gram

Votter
Legg opp 24 masker løst på pinne 3,5 og fordel på 3 eller 4 strømpepinner.
Strikk 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang og gjenta ut omgangen. Du skal strikke rundt og rundt. Fortsett å strikke annenhver rett og vrang til du har en ribb på ca 7 cm. Nå skal du begynne med perlestrikk. Begynn omgangen med 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett og fortsett ut omgangen, slik at det blir motsatt av ribbestrikken. Vrangmaskene skal treffe rettmaskene og motsatt. Neste omgang starter du med 1 rett, slik at det igjen blir motsatt av forrige omgang. Perlestrikk er som et rutemønster av rett og vrang. Når du har strikket perlestrikk i ca 6 cm (eller mer, om hånda er større), kan du fordele maskene på to strikkepinner, slik at de ligger inntil hverandre med samme maskeantall. Stikk pinnen gjennom den første masken og videre gjennom masken som ligger på pinnen bak. Ta med deg tråden gjennom begge maskene, slik at du har strikket disse som én maske. gjør det samme med neste maske. Når du har to masker på pinnen, kan du løfte den første masken over den andre, slik at kun den andre masken sitter igjen på pinnen. Fortsett og strikke og felle på samme måte til det er én maske igjen. Klipp av tråden og dra den igjennom den siste masken. Nå kan du feste trådene og strikke en vott til.

Skjerf
Legg opp 20 masker løst på pinne 3,5. Strikk 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang og gjenta ut omgangen. Neste omgang skal du strikke motsatt av forrige. Begynn derfor med 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, osv. Gjenta disse to omgangene til du har ca 8 cm med perlestrikk. Nå skal du sette alle de rette maskene på én pinne og alle de vrange maskene på en annen pinne. Du skal nå ha 10 m på hver pinne. Begynn med å strikke pinnen med rettmaskene på først. Strikk 1 vrang, 8 rette og 1 vrang. Neste omgang strikker du 1 rett, 8 vrange og 1 rett. Gjenta til du har strikket 14 omganger glattstrikk på den første pinnen. Nå skal du gjenta dette på den andre pinnen. Husk på at du trenger en egen tråd til denne pinnen. Når begge pinnene er strikket, skal de kobles sammen igjen på samme måte som du delte. Sett annenhver maske fra de to pinnene på én pinne, slik at du har annenhver rett og vrang, og strikk perlestrikk med alle 20 masker i ca 30 cm (Lenger om halsen er større). Strikk så to og to masker sammen, slik at du har 10 masker på pinnen. Strikk glattstrikk i 14 omganger. Plukk opp annenhver maske, slik at du igjen har 20 masker på pinnen og strikk perlestrikk i ca 8 cm, før du til slutt feller av.

Ingen kommentarer: